Dobre rady; buraki.

BURAKI
Wątroba pełni jedną z najważniejszych funkcji w naszym organizmie m.in. usuwa toksyny i inne szkodliwe substancje, magazynuje i filtruje. W ten sposób chroni narządy przed poważnymi chorobami.
Jednym ze znanych i naturalnych sposobów na oczyszczanie wątroby jest burak.
Buraki są korzystne dla zdrowia z wielu powodów. Są źródłem witaminy C, B1, posiadają wiele makro- i mikroelementów.Jest w nich dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.
Zawierają przeciwutleniacze i szereg ważnych składników, w tym: betainę, błonnik, żelazo, kwas foliowy. Pektyna (błonnik znajdujący się w burakach) pomaga przy oczyszczaniu toksyn z wątroby, dzięki czemu są one usuwane z systemu, zamiast wchłaniane przez organizm. Zaleca się jedzenie buraków surowych, pieczonych, gotowanych lub jako soki.
Sok z buraków ma również wiele właściwości leczniczych, gdyż pozwala betainie pozostać nienaruszoną. Co to jest betaina? Betaina jest substancją, która zachęca komórki wątroby, aby pozbyły się toksyn. Dodatkowo chroni wątrobę i drogi żółciowe, które są ważne ze względu na prawidłowe funkcjonowanie wątroby. W ten sposób przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób wieńcowych i miażdżycy. Obniża stan zapalenia w ciele, a tym samym pozwala na pracę wielu narządów w sposób ciągły.
Buraki uzdrawiają wątrobę również poprzez spadek homocysteiny oraz poprawę produkcji kwasu żołądkowego. Codzienne spożywanie buraka może przeciwdziałać zachorowaniom na nowotwory: płuc, wątroby, skóry, śledziony i jelita grubego. Korzyści te wprawdzie nie są związane bezpośrednio z detoksykacją wątroby, jednak pozwalają organizmowi pracować bardziej wydajnie.
Wprowadzając je do diety można zacząć od dodawania startych buraków do sałatek, surówek, lub pieczone jako dodatek do obiadu.
Przepis na zupę z pieczonych buraków
Składniki:
• 2 buraki
• 1 jabłko
• 2 ziemniaki
• 1 główka czosnku
• 500 ml gorącej wody
• 3 kromki pełnoziarnistego chleba
• 1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• natka pietruszki
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Buraki i ziemniak obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Polej oliwą i przypraw. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni razem z całą, nieobraną główką czosnku. Kromki chleba zrumień na patelni. Upieczony czosnek wyłuskaj z łupinek (zostaw 2 ząbki). Gorące warzywa zmiksuj z wodą, przypraw do smaku, dodaj ocet. Kromki posmaruj odłożonym czosnkiem, pokrój w kostkę. Zupę rozlewaj na talerze. Ułóż w każdym grzanki natkę pietruszki

Dodaj komentarz