Kolagen w jedzeniu
Czy kolagen w jedzeniu zostanie w pełni wykorzystany przez Twój organizm? W jakich potrawach znajdziesz kolagen? Z jakimi problemami wiąże się spożywanie pokarmów z kolagenem? Czy da się je czymś zastąpić? Na wszystkie pytania odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.
Kolagen stanowi mniej więcej ⅓ masy białek w naszym ciele, w tym ponad ⅔ masy białek skóry, z którą jest głównie kojarzony. Jednak czy to oznacza, że rola kolagenu ogranicza się wyłącznie do regulowania prawidłowej pracy tej części ciała? Oczywiście,że nie.
Naukowcy rozróżnili 20 rodzajów kolagenu, z których każdy ma inną funkcję i może znajdować się w innej części naszego ciała. Kolagen wspomaga pracę wielu narządów takich jak mózg, serce, wątroba, nerki itp. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu naszych stawów, kości i mięśni. Warty podkreślenia jest fakt, że funkcje aż 8 typów kolagenu nie są jeszcze znane.
Kolagen różni się od pozostałych protein, szczególnie białek odżywczych m.in. wysoką zawartością aminokwasów lizyny, glicyny, proliny, hydroksylizyny i w szczególności hydroksyproliny, praktycznie nie występującej w innych białkach.
W jakim jedzeniu znajdziesz kolagen?
Kolagen znajduje się w wielu produktach lub półproduktach, które znaleźć możesz w osiedlowym sklepie.
Wśród potraw bogatych w kolagen znajdziesz m.in.:
-
galaretki z nóżek wieprzowych czy też cielęcych, auszpik
-
galaretki i zupy z kurzych łapek czy też owocowe
-
ryby w galarecie
-
sproszkowana chrząstka i płetwa rekina
-
gotowane chrząstki i głowizny
-
golonki, podroby
Posiłki takie należy spożywać systematycznie - nie da się najeść golonki czy galarety na zapas. Do tego potrzebna jest stała obecność witaminy C w naszych ciałach - dawki większe niż zalecane minimum (60 mg dziennie).