Przeskocz do treści

Dobre rady; ocet jabłkowy.

Wykonanie jest banalnie proste:
  • Usuwamy z jabłek tylko gniazda nasienne, skórkę zostawiamy. Kroimy i miażdżymy umyte jabłka, np. przy użyciu praski do ziemniaków (kawałki jabłek przegniatamy rzez praskę), lub tłuczka do mięsa (kawałki jabłek wkładamy do mocnego worka foliowego i rozbijamy).

  • Wkładamy zmiażdżone jabłka do dużego słoja (2/3 objętości) i zalewamy wodą.

  • Słój zabezpieczamy gazą i odstawiamy w nienasłonecznione, ciepłe miejsce (16-26C) na 3-4 tygodnie.

  • Resztę pracy pozostawiamy naturze 🙂

Już po kilku dniach rozpocznie się proces fermentacji, podczas której cukry przekształcą się w alkohol. Kolejna fermentacja tym razem octowa przekształci alkohol w kwasy: octowy i jabłkowy. Oba procesy przebiegają z udziałem bakterii. W tym czasie można raz dziennie miksturę przemieszać. Gdy zaobserwujemy, że w słoju już nie zachodzi żadna reakcja (nie ma bąbelków) i mikstura ma octowy zapach i kwaśny smak – oznacza to, że ocet jest gotowy! Teraz wystarczy go odcedzić i przelać do butelek. Nie należy go pasteryzować. Uwaga! Odstawione butelki z octem zrobią się po pewnym czasie klarowne z osadem na dnie. Osad jest bardzo wartościowy i nie należy go usuwać, najlepiej przed użyciem wstrząsnąć.

Powody, dla których warto sięgać po ocet jabłkowy.

  • Ocet jabłkowy w naturalny sposób poprawia trawienie. Wystarczy wypić łyżkę octu ze szklanką wody 15 min przed posiłkiem aby pobudzić wydzielania soków trawiennych.

  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL.

  • Zwalcza ból gardła oraz wszelkie infekcje.

  • Pomaga walczyć ze zgagą, problemami jelitowymi i zaparciami. Jeżeli pijesz regularnie ocet jabłkowy z wodą, utrzymujesz odpowiednie warunki kwasowe żołądka, przeciwdziałające zgadze. Dodatkowo, surowy niefiltrowany ocet jabłkowy posiada włókna pektynowe, wpływające łagodząco na cały przewód pokarmowy, pomagają też zapobiegać skurczom żołądka i wzdęciom. Jeżeli cierpisz z powodu zaparć, ocet jabłkowy jako łagodny środek przeczyszczający i symulujący perystaltykę jelit na pewno pomoże. Ważnym jest aby go stosować regularnie.

  • Walczy z pasożytniczym drożdżakiem Candida i normalizuje kultury pożytecznych bakterii jelitowych. Ocet jabłkowy pełen jest korzystnych kwasów, takich jak kwas octowy i kwas jabłkowy, które mają właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze.

  • Wzmacnia układ odpornościowy. Poprzez codzienne picie octu jabłkowego z wodą poprawiają się warunki dla rozwoju przyjaznych bakterii w jelitach, co pozytywnie wpływa na ogólną odporność organizmu.

  • Korzystnie wpływa na układ limfatyczny, pomaga w oczyszczaniu węzłów chłonnych.

  • Łagodzi alergie, pomocny przy zapaleniu zatok i zmniejszaniu objawów przeziębienia. Wraz z regularnym stosowaniem zmniejsza się produkcja śluzu, oraz obrzęki błon śluzowych.

  • Reguluje poziom cukru we krwi przez co jest pomocny przy cukrzycy. Ocet jabłkowy dzięki zawartości kwasu octowego spowalnia trawienie węglowodanów, dzięki czemu chroni przed szybkim podniesieniem się cukru we krwi. Udowodniono w wielu badaniach, że ocet jabłkowy zwiększa wrażliwość na insulinę u osób z cukrzycą typu 2.

  • Obniża ciśnienie krwi.

  • Szeroko stosowany w detoksykacji organizmu.

  • Stosowany w leczeniu osteoporozy i zapalenia stawów.

  • Przyspiesza spalanie tłuszczu więc pomaga przy odchudzaniu. W wielu badaniach udowodniono, że kwas octowy i jabłkowy zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i lipidów w wątrobie. Zawarte w nim pektyny zmniejszają też zdolność organizmu do wchłaniania tłuszczu.

  • Zwalcza nieświeży oddech. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym płukanka do ust z octem jabłkowym pomaga walczyć z nieświeżym oddechem. Łyżkę octu należy rozpuścić w szklance wody i płukać przez około 20 sekund.

  • Zwalcza trądzik i choroby skórne takie jak łuszczyca i egzema. Stosowany zarówno z wewnątrz jak i od zewnątrz pomaga równoważyć poziom pH skóry. Doskonały środek o leczenia schorzeń dermatologicznych.

  • Przeciwdziała skurczom. Ocet jabłkowy zwiększa poziom potasu w organizmie, którego niedobór powoduje skurcze mięśni nóg i ich ociężałość.

  • Zwiększa wytrzymałość i dodaje energii. Co prawda trudno jest zmierzyć lepszą wytrzymałość i energię jaką dodaje nam regularne picie octu jabłkowego z wodą, jednak spożywanie go daje tyle dobroczynnych oddziaływań na organizm, dlatego uznaje się go jako produkt wysoce prozdrowotny. Chociaż jest kwaśny poza ciałem (podobnie jak sok z cytryny), to znany jest ze swoich właściwości alkalizujących.

Poza tymi wszystkim zastosowaniami ocet jabłkowy posiada wiele zastosowań w kuchni: stosowany do konserwowania żywności, wekowania pikli, marynat, dressingów do sałatek czy czyszczenia ekspresów do kawy.

Dodaj komentarz